Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Klauzula informacyjna - zdalne nauczanie

Utworzono dnia 06.04.2020
Czcionka:

KLAUZULA INFORMACYJNA – ZDALNE NAUCZANIE

 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) - Dz. Urz. UE L 119, s 1, dalej RODO, informujemy, że:

  1. Administratorem danych osobowych ucznia i jego rodziców/opiekunów prawnych jest Szkoła Podstawowa im. Stanisława Mikołajczaka w Murzynowie Kościelnym, 63-014 Murzynowo Kościelne, reprezentowana przez Dyrektora Szkoły.

  2. Dane kontaktowe inspektora danych osobowych mgr Ryszarda Kujawskiego:
    e-mail: odo24@wp.pl

  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celu zdalnego nauczania i komunikacji elektronicznej
    z uczniem oraz rodzicem/opiekunem prawnym ucznia.

  4. Podstawą przetwarzania danych osobowych uczniów i ich rodziców/opiekunów jest:

  • art. 35 Ustawy – Prawo oświatowe z dnia 14 grudnia 2016 r. (t. j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1148
    z późn. zm.), w związku z art. 6 ust. 1 lit. e RODO,

  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej Ministra Edukacji Narodowej z 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz.U. z 2020 r. poz. 493).

  1. Zakres przetwarzanych danych osobowych obejmuje: imię, nazwisko, e-mail, nr telefonu ucznia, rodzica/opiekuna prawnego.

  2. Odbiorcami danych osobowych będą wyłącznie instytucje upoważnione z mocy prawa, organy publiczne (prowadzące szkołę) oraz podmioty na podstawie umowy powierzenia danych tylko w dozwolonym zakresie.

  3. Dane osobowe ucznia i jego rodziców/prawnych opiekunów nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.

  4. Dane osobowe będziemy przetwarzać przez okres trwania obowiązku nauki zdalnej. Następnie niezbędna dokumentacja zostanie dołączona do dokumentacji ucznia i będzie przetwarzana zgodnie z przepisami o archiwizacji, w tym: w Instrukcji kancelaryjnej i archiwalnej obowiązującej w Szkole Podstawowej im. Stanisława Mikołajczaka w Murzynowie Kościelnym.

  5. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych ucznia i powiązanych z nimi danych rodziców/prawnego opiekuna oraz prawo do ich sprostowania i ograniczenia przetwarzania.

  6. Posiadacie Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa), jeśli stwierdzicie, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO.

  7. Podanie przez Państwo danych osobowych jest wymagane Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak dostępu do zajęć realizowanych przez Szkołę w ramach zdalnego nauczania.

  8. Państwa dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Maj 2020
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Imieniny